NASA yaptığı basın açıklamasında, dünya büyüklüğünde 7 adet gezegen ve bir yıldızdan oluşan bir ötegezegen sistemi keşfedildiğini duyurdu.
Bu keşif tarihte bir ilk oldu. Güneş sistemimizin dışında ilk defa yaşama elverişli olabilecek bir mesafe ile kendi yıldızlarının etrafından dolanan bu kadar sayıda dünya büyüklüğünde gezegen bulundu. Bu gezegenlerde hayat oluşabilmesi için gerekli olan suyun olabileceği ve üç gezegende bu ihtimalin yüksek olduğu düşünülüyor.
Dünyamızdan yaklaşık olarak 40 ışık yılı (378 milyon kilometre) uzakta olan ve TRAPPIST-1 adı verilen ötegezegenler, güneş sistemimizin dışında olmasına rağmen çok da uzak sayılmıyor.
İlk olarak Şili’de bulunan TRAPPIST isimli teleskop ile Mayıs 2016’da üç adet gezegen bulunduğu açıklanmış, başka gözlem evleri de inceleme yapmış ve son olarak da Spitzer teleskobu ile hem keşfedilen gezegenler doğrulanmış hem de diğer gezegenlerin varlığı da tespit ederek toplam yedi gezegen olduğu kanıtlandı.
Spitzer teleskobu ile yapılan ölçümler doğrultusunda, yoğunlukları göz önüne alınarak gezegenlerin kayalık bir yapıya sahip olduğu düşünülüyor. Yapılacak yeni gözlemler ile yüzeylerinde su olup olmadığı da anlaşılabilinecek.
TRAPPIST-1 sisteminin yıldızı bizim güneşimizle kıyaslanınca, çok küçük ve soğuk olduğu söylenebilir fakat aynı zamanda bu bir avantaj da oluşturabilir, yörüngesi çok yakın olan gezegenlerde su buharlaşıp yok olmamış olabilir.
NASA’nın Spitzer, Hubble ve Kepler teleskopları gök bilimcilere detaylı araştırmalar yapılmasını sağlayan veriler sunarken, 2018 yılında faaliyete girmesi planlanan James Webb uzay teleskobunun gezegenler hakkında çok daha detaylı atmosfer, kimyasal yapı, sıcaklık ve yüzey basıncı verileri sunması bekleniyor.