Submit Face book
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Şamanizm, müslümanlıktan önce Türklerin inanmış olduğu bir inanç sistemi


Şamanizm, müslümanlıktan önce Türklerin inanmış olduğu bir inanç sistemi konusu, ŞAMANİZM forumunda tartışılıyor.
#1
Sahip olduğumuz çok yönlü kültür anlayışımız, bu inanç sistemimizi de etkilemiş ve şimdiki bizlere bazı ilginç adetler bırakmış.
Giresun ve Ordu'da gözlem yapılan bazı köylerde ölünün hem evden çıkartılması, hem de camiden mezarlığa götürülmesi sürecinde tabut, tabutu taşıyanlar tarafından ölünün yaşadığı mahellenin sokaklarında gezdirilirmiş. ölü bir o sokağa, bir bu sokağa sokulur, hatta başka mahallelerin sokaklarından da geçirilir, bir labirent yolu izlenerek ölünün kafasının karışması sağlanırmış. yaşadığı evi, sokağı unutsun, geri gelip yaşayanları rahatsız etmesin ve huzurla öbür aleme göçebilsin diye.

Eski türki inancı'nda ölü, yaşadığı otağa, çadıra, yöreye geri gelmesin, ruhu uçabilsin, fani dünyayı unutup gidebilsin diye; ölü aynı şekilde gezdirilir, uzak bir yere gömülür, ormanda bekletilirmiş. bu sayede ruhun kafası karışır, gidecek yer bulamaz ve öbür aleme uçmaktan başka çare bulamazmış. şamanizm'de bu tür ritüeller hem ölünün dünya'yı rahatsız etmemesi için, hem de gerçek anlamda ölebilmesi için gerçekleştirilirdi.

19601194_10211623457094502_1850867325885610428_n.jpg

Mezarların ayak ucunda bulunan küçük suluklar da buna bir örnektir. ruhların susadıkları zaman kalkıp oradan su içmeleri inancına dayanır. müslümanlıkla birlikte, "sevaptır, kuşlar su içer" şekline bürünse de eski inanışlardan geldiği söylenmektedir.
ölülerin arkasından yemek pişirmek veya helva dökmek yuğ törenlerinden kalma bir gelenektir.
makas, bıçak gibi aletleri elden ele verirken üzerine tükürmek veya elden vermeyip bir yere bırakmak da şamanizm kaynaklı bir davranıştır.
hapşurana çok yaşa demek, ruhun nefeste taşındığına inanılır, o yüzden hapşuruğun hızıyla ağızdan çıkıvermesin kişinin ruhu diye çok yaşa denilir...
kapı eşiğine oturmama, basmama.
göçebe türk toplumumda kutsal addedilen atların ruhlarının, ölümlerinden sonra sahibinin kapısının eşiğinde beklediğine inanılır; dolayısıyla eşiğe oturarak ya da basarak ruhun incitileceğine inanılır, eşikler atlanılarak geçilir.
bebeklere nazar boncuğu niyetine ufak iğde dalı takmak

yoğun yağmurda ya da dolu yağışında sokağa demir çubuk atmak .... gibi

Your Page Title (Reklamlar ve iş birlikleri)
Cevapla
#2
Bunları okuyunca aklım allak bullak oluyor. Dini açıdan gel gitler bağzen diyorum ki tek yaratıcıya inan bitsin, sonrasında dinimizle ilgili bir şeyler duyunca hayır diyorum işte böyle arada derede giderken kendi doğrularımla yaşama çabası, sonra tek yaratıcı ve sevgiye inan, bakıyorum bir yandan hepsi bir yerlerden alıntı ve ufak çaplı değişikliklerle düzenlenmiş kurallar ve öğretiler doğaya saygı duy yaratılan her şeye gerektiği değeri ver işte din ve öğreti bu diye düşünüyorum yine aklımda deli sorular işte böyle Smile
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ŞAMANİZM'DEN GELEN TÜRK ADETLERİ Spiritüeller 0 27,527 31-01-2017, Saat: 21:35
Son Yorum: Spiritüeller

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi