Submit Face book
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Beynimizde Oynanan Oyunlar: Sinestezi Nedir?


Beynimizde Oynanan Oyunlar: Sinestezi Nedir? konusu, BİLGİ PAYLAŞIMI forumunda tartışılıyor.
#1
Sinestezi kelime yapısı olarak Yunanca bir kelimedir, sinestezi beynimizde istem dışı gerçekleşen bir oyundur. Sinestezi, doğduğumuz sırada nöron arası bağlantılarda ömrümüz boyunca yetecek kadar bulunur fakat bir süre sonra yok olmaya başlar sinesteziklerde ise durum bundan biraz farklı. Sinestezik insanlarda bu bağlantılar yok olmaz. Sinestezi kavramını basit bir dille açıklayacak olursak eğer gördüğümüz şeyleri duymak; duyduğumuz şeyleri ise görmek olarak tanımlayabiliriz.

sinestezi-hastalarina-maske-ile-tedavi-a...96x392.jpg

Sinestezik insanları hasta olarak değerlendirmek yanlıştır. Sinestezi olgusu her 23 insandan birinde görülmektedir. Sinestezi ikiye ayrılır bir grup renkleri sayı olarak betimler diğer grup ise renkleri sayı olarak algılar ve beyninde kodlar. Bunun yanı sıra bazı sinestezikler ise tatları ve kokuları da sayı veya renk olarak algılar, kodlar. Pek çok “hasta” durumundan memnundur, sinestezik insanların ezber yeteneği sinestezik olmayan bir insana göre hayli üst seviyededir. Sinestezi durumu çoğu insan için keyif verici olmuştur düşünsenize müzik dinliyorsunuz ve bu bir görsel şölen havası yaşatıyor. Durumun istatistik olarak kadınlarda ve solaklarda rastlandığını söylemek mümkün. Fakat renkleri sayı,yada sayıları renk olarak gören sinestezik insanların arası matematikle pek iyi olmuyor çünkü sayılar onlara sevmediği bir rengi yada durumu yansıtabiliyor bu da soğumalarını ve isteksizliklerini arttırıyor.

sinestezi-770x470-e1512124910716.jpg

Tarih ünlü sinestezik kişiliklere sahne olmuştur bunlardan en önemlilerinden biri ise Johann Von Goethe (1749 -1832). Goethe 18.Yy’ın başlarında renk olgusunun açıklanmasında ki eksiklikleri fark etti.  Sinestezik olan Goethe rengi ve ışığı nasıl gördüğümüz ile ilgilendi. ona göre bu durum beynimizin bir bilinmeyen işlevi olduğuna delaletti.

maxresdefault.jpg

Sinestezik insanların algılarına örnek vermek gerekirse portakal tadının üçgen hissi uyandırması, kırmızı bir tişörtün çok gürültülü olması,  nisan ayına geldiğimizde ağzımızda bir çilekli sakız tadı bırakması, pazartesi günlerinin çok agresif olması, 2 rakamının kötü kokması örnek verilebilir. Amazonlarda bir kabilede Şamanların kullandığı bir ot vardır ve bu ot insanlara sinestezik etki yaratır, bir Amazon kabilesi ritüelinde bu ot kullanılıp müzik yapılırmış yorumlar ise oldukça “sinestezik” “notalar çok uyumluydu”, ” ritmi  yavaştı”   gibi yorumlar yerine “sarısı sanki biraz azdı”, “biraz daha mavi olabilirdi” gibi yorumlar yapılmış

Kaynak: korkubilimi

Your Page Title
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ŞAMAN ŞİFA NEDİR? İNSANOĞLUNUN BİLDİĞİ EN ESKİ UYGULAMA Emka 0 4,774 05-09-2018, Saat: 15:47
Son Yorum: Emka
  Beyaz Işık Koruması: Nedir ve Nasıl Kullanılır? Emka 0 4,103 09-07-2018, Saat: 13:37
Son Yorum: Emka
  Dejavu Nedir ve Biz Bunu Neden Yaşıyoruz. Emka 0 2,729 03-07-2018, Saat: 10:25
Son Yorum: Emka
  Kristal İksirleri Nedir? Nasıl Hazırlanır? EvrimBilge 0 3,191 08-01-2018, Saat: 22:03
Son Yorum: EvrimBilge
  RENKLERİN ÖNEMİ… RENKLERİN DUYGUYULARLA İLİŞKİSİ NEDİR? Archilles 0 3,592 22-10-2017, Saat: 20:47
Son Yorum: Archilles

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi